Zalety izomaltu spożywczego

Istnieje wiele zamienników cukru. Osoby, które są na diecie mogą zrezygnować z tej substancji schodzącej na rzecz innych, które wspomagają walkę z niepożądanym kilogramami. Używanie cukru może powodować nadwagę, pogorszyć stan naszego zdrowia. Zwiększa ryzyko pojawienia się wielu chorób, zarówno problemów z próchnicą, jak i nadciśnieniem, chorobami układu krążenia i cukrzycy. Cukier występuje praktycznie we wszystkich produktach, dlatego warto zdecydować się na jego zamienniki.

Duża popularność izomaltu spożywczego w branży cukierniczej

izomalt spożywczy dla cukierniJednym z nich jest stewia, która nie posiada kalorii, dostępna jest w formie tabletek, płynu oraz w wersji sproszkowanej. Do innych popularniejszych zamienników cukru zaliczyć można ksylitol. Pozyskiwany jest z kory brzozy, posiada niski indeks glikemiczny, występuje w postaci proszku. Innym związkiem jest erytrytol, który naturalnie występuje w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Wykglądem przypomina tradycyjny cukier. Do innych substancji słodzących należy syrop klonowy, melasa, miód oraz syrop daktylowy. Do środków słodzących o niskiej higroskopijności należy natomiast izomalt. Jest niskokaloryczny, nie powoduje próchnicy. Ta syntetyczna substancja słodząca jest często dodawana do różnych napojów bez cukru, dietetycznych produktów, soków owocowych. Znajdziemy ją także w deserach oraz wyrobach cukierniczych, dżemach, marmoladach, galaretkach oraz pieczywie. Produkt ten jest bardzo popularny, jednak spożywanie go w nadmiernych ilościach może powodować efekt przeczyszczający. Służy do przygotowania dekoracji, zastępuje często karmel, nie chłonie wilgoci, dlatego ozdoby z niego wykonane są trwalsze oraz mniej lepkie. Wiele hurtowni oferuje izomalt spożywczy dla cukierni, który jest substancją o niskiej kaloryczności. Występuje pod postacią białego bezwonnego proszku. Może być stosowany przez cukrzyków, gdyż nie powoduje gwałtownego wzrostu oraz spadku poziomu cukru we krwi.

Doskonale pasuje do różnych słodzików, jest odporny na wysoką temperaturę, dlatego często jest stosowany w produktach piekarskich. Nie ulega karmelizacji, nie reaguje z innymi składnikami, cieszy się dużą popularnością w branży cukierniczej. Często stosuje się go także do wyrobów ciastkarskich o obniżonej wartości energetycznej, żywności przeznaczonej dla osób z nietolerancją glutenu, a także deserów bez dodatku cukru. Może być stosowany do przygotowania różnych cukrowych przeźroczystych dekoracji, które są trwałe. Zwiększa również chrupkość ciastek.