Wygodne i praktyczne bluzy kucharskie

Praca w gastronomii należy do jednych z najcięższych zawodów. Szybkie tempo pracy, wymagający klienci i wysokie temperatury w kuchni to wyzwania, z którymi muszą się codziennie mierzyć kucharze. Pracownicy gastronomiczni potrzebują odzieży, która nada się do pracy w tych niełatwych warunkach.

Jakie ubranie dla kucharza?

praktyczna bluza kucharska czarnaUtrzymanie porządku w kuchni jest bardzo ważne. Równie istotne jest zachowanie przez kucharzy czystej i estetycznie wyglądającej odzieży. Ubrania pracowników gastronomii są przeważnie pokryte specjalną, plamoodporną powłoką, ułatwiającą utrzymanie ich w czystości. Ponadto ubrania kucharskie są zazwyczaj w kolorach białych albo czarnych, dzięki czemu odzież wygląda jeszcze estetyczniej. Odzież gastronomiczna musi być przede wszystkim praktyczna i dostosowana do panujących w kuchni warunków. Łatwo sobie wyobrazić gorąc, jaki panuje w kuchni podczas, gdy uruchomionych jest kilka lub kilkanaście palników i piekarników. W takich warunkach idealnie sprawdzi się strój taki jak np. praktyczna bluza kucharska czarna ze specjalnymi wywietrznikami pod pachami, pozwalającymi skórze oddychać. Ważne jest również, by ubrania gastronomiczne były szyte z naturalnych, przewiewnych materiałów. W zależności od preferencji kucharza, dostępne są bluzy gastronomiczne z krótkim oraz długim rękawem. Odzież kucharska musi nie tylko dobrze się prezentować. Powinna także chronić przed poparzeniami i przecięciami — nietrudno o nieszczęśliwy wypadek w kuchni. Kucharz powinien być również wyposażony w plamoodporny fartuch, a także dobrze chroniące, pełne obuwie i czapkę. Aby zredukować szansę na wypadek w kuchni, dobrze jest, jeśli buty gastronomiczne są wyposażone w antypoślizgową podeszwę i są przy tym nieprzemakalne. Nakrycie głowy natomiast powinno uniemożliwić wypadanie włosów kucharza do jedzenia — zapobiegnie to wielu nieprzyjemnym sytuacjom. Ponadto czapka gastronomiczna ma zadanie chronić głowę i włosy kucharza przed wpływem wysokich temperatur.

Kucharze, jako osoby mające bezpośredni kontakt z jedzeniem klientów, powinni dbać o higienę i czystość nie tylko miejsca pracy, ale także swoją własną. Dlatego ważne jest noszenie ubrań mieszczących się w normach BHP. Dobrze dobrana odzież kucharska zapewni komfort pracy, a także zabezpieczy pracowników kuchni przed nieszczęśliwymi wypadkami.