Preparaty na twarz z olejem rokitnikowym

Prozdrowotne działanie roślin znane jest od stuleci. Zawarte w roślinach związki aktywne wykazują działanie terapeutyczne i pomagają w leczeniu wielu schorzeń. Do najbardziej popularnych roślin docenianych od lat zaliczany jest rokitnik zwyczajny. Jest to krzew, który dziko rośnie na terenach Europy i Azji, a także uprawiany jest w ogrodach jako roślina ozdobna, której owoce wykorzystywane są do produkcji przetworów. 

Zastosowanie oleju z rokitnika w codziennej pielęgnacji

olej z rokitnika na twarzTo właśnie owoce rokitnika zawierają wiele substancji bioaktywnych takich jak witaminy, mikroelementy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, antyoksydanty oraz lipidy.Z owoców i pestek tłoczony jest olej. Tłoczony na zimno olej znajduje się w wielu produktach kosmetycznych, które przeznaczone są do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Prozdrowotny olej z rokitnika na twarz stosowany jest w dolegliwościach skórnych, a także jako substancja działająca rewitalizująco i odmładzająco. Stosowany jest również jako ochrona przeciwsłoneczna, ze względu na właściwości pochłaniania promieniowania UV. Wysokie stężenie filtrów pozwala chronić skórę przed ubocznym działaniem promieni słonecznych, poparzeniami i przebarwieniami. Dodatkowo intensywnie natłuszcza i nawilża skórę, łagodzi wszelkie zmiany, a także zmniejsza blizny i likwiduje przebarwienia. Złoto z rokitnika działa regenerująco i przeciwstarzeniowo na skórę twarzy, a znajdujące się w nim substancje aktywne przywracają prawidłowe procesy biochemiczne odpowiedzialne za regenerację włókien kolagenowych i elastyny. Przyspiesza również przemianę metaboliczną i opóźnia procesy starzenia. Wygładza zmarszczki, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i przyspiesza gojenie ran. Olej z rokitnika można spożywać na czczo, a także stosować jako preparat kosmetyczny. Codzienne suplementowanie oleju przywraca prawidłowe procesy w pracy układu trawiennego, zapobiega zmianom naczyniowym, obniża ciśnienie i cholesterol i dodatkowo wspomaga działanie układu immunologicznego.

Wieloletnie badania udowodniły również przeciwnowotworowe działanie rokitnika. W medycynie ludowej rokitnik często był stosowany jako napar z liści i kory, a przetwory z owoców stosowane były w codziennej diecie. Olej natomiast wykorzystywany był jako panaceum na wszelkie dolegliwości skórne ze względu na swoje osłonowe działanie na tkanki. W obecnych czasach olej rokitnikowy znajduje wszechstronne zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Stanowi cenne źródło wielu aktywnych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.