Reklama
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:17)

    Odkwaszanie organizmu

Niech w twoim jadłospisie królują warzywa, kasze i soki.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Nawet zdrowe produkty spożywane w nadmiarze mogą szkodzić. Dlaczego? Bowiem, niektóre z nich mają działanie kwasotwórcze.

To zaś może prowadzić do zakwaszenia organizmu, które może być przyczyną chorób, np. reumatyzmu, cukrzycy, zawałów serca, a nawet nowotworów.

Reklama

Dlatego, jeśli chcemy długo być zdrowe, powinnyśmy dbać o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Jak to zrobić?

Po pierwsze, zwracaj uwagę na sygnały, które wysyła twoje ciało. Po drugie, dbaj o dietę. Pierwszymi objawami zakwaszenia są częste bóle głowy, podkrążone oczy, zgaga czy biegunki. Jeśli zaobserwowałaś u siebie takie symptomy, sprawdź co jesz.

Kwasotwórcze działanie mają mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, nabiał, fast foody a także czarna kawa i herbata. Organizm zakwaszają także alkohol, nikotyna i stres.

Jeśli chcesz spróbować odkwasić organizm, wiosna jest dobrą porą na taką kurację. Dieta odkwaszająca przypomina nieco dobrze znaną nam dietę śródziemnomorską. Ważne są regularne posiłki, od 4 do 6 w ciągu dnia – dodaje Karolina Borkowska, dietetyczka z Elite Centrum Laseroterapii w Warszawie.

Warzywa to podstawa

Wszystkie warzywa mają właściwości odkwaszające, ale ważne jest, by je gotować na parze lub w małej ilości wody. Inaczej tracą na wartości. Ziemniaków i buraków lepiej też nie obierać z łupin.

W diecie dobrze jest uwzględnić kapustę kiszoną i chrzan, który pomaga przy niestrawnościach i szybko odkwasza. Warzywa doprawiamy oliwą z oliwek i olejami – lnianym, słonecznikowym lub rzepakowym oraz solą morską.

Owoce nie tylko na deser

Warto jeść je przed głównym posiłkiem składającym się z warzyw. Niekoniecznie muszą być surowe, w diecie odkwaszającej polecane są też gotowane, np. jabłka czy gruszki. Zwłaszcza, że stawiamy głównie na owoce sezonowe, krajowe.

Właściwości odkwaszające mają też owoce suszone, ale gdy będziemy je kupować, trzeba zwrócić uwagę na to, by nie były konserwowane dwutlenkiem siarki. Surowych owoców nie jemy wieczorem, by nie zalegały w jelitach przez całą noc.

Co do picia?

Zalecana jest przede wszystkim woda – przegotowana lub niegazowana mineralna. Dopuszczalna jest kawa zbożowa i ziołowe herbaty. Można pić soki – najlepiej przygotowywać je samodzielnie z owoców i warzyw (poleca się marchew i buraki), ale tylko do południa. Trzeba odstawić biały cukier, Można zastąpić go miodem, lub nierafinowanym brązowym cukrem.

Dobra kasza

Najlepsze właściwości odkwaszające ma jasna, niepalona kasza gryczana. Warto jeść ją 2-3 razy w tygodniu zamiast makaronu. Silnie zasadowa jest też kasza jaglana. Jeśli lubisz ryż, dopuszczalny jest tylko brązowy. Ta zasada dotyczy też makaronów. Najzdrowsze i najlepsze są razowe.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:centrum | organizm

Zobacz również

  • To coś więcej niż zamiennik cukru. Na nim przede wszystkim opiera się apiterapia (czyli zapobieganie chorobom i leczenie za pomocą pszczelich darów). Ze swoim bogactwem związków odżywczych poprawia... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.