Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Najważniejsze zasady diety dla chorych na artretyzm

Przyczyną dny moczanowej (artretyzmu) jest nadmiar kwasu moczowego we krwi. Kryształki tego kwasu odkładają się w stawach i tkance okostnej, co prowadzi do stanów zapalnych i powoduje ból. Nieodłącznym elementem leczenia dny jest dieta obniżająca poziom szkodliwego kwasu.

W tym celu konieczne będzie ograniczenie produktów tłustych, ostrych i ciężkostrawnych. Powinnaś unikać zwłaszcza dań zawierających związki purynowe, sprzyjające rozwojowi dny.

Reklama

Gdzie szkodliwe puryny?

Ogranicz pokarmy obfitujące w białko roślinne i zwierzęce. Zrezygnuj z podrobów, esencjonalnych rosołów i zup gotowanych na mięsie i kościach. Unikaj śledzi.

Warzywny talerz

Zalecane są wszystkie warzywa poza brokułami i brukselką.Nie powinnaś natomiast zbyt często spożywać roślin strączkowych i ziemniaków.

Węglowodany

Są zalecane, bo zwiększają wydalanie kwasu moczowego. W Twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć kasz, ryżu, makaronu oraz chleba z grubego przemiału.

Jakie ryby?

Jedz wszystkie ich rodzaje, poza linem i flądrą. Mają one bowiem najwięcej szkodliwych puryn. Powinnaś spożywać ryby pieczone lub z grilla, unikaj zaś wędzonych.

Na żywo

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.