Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Morele siarkowane czy suszone na słońcu?

W jednym z przepisów kulinarnych wyczytałam, żeby do potrawy dodać suszone morele niesiarkowane. Co to znaczy? Renata z Sosnowca

Siarkowanie to sposób konserwacji bakalii z wykorzystaniem dwutlenku siarki. Pozwala on zachować morelom i innym owocom ładny wygląd i pomarańczowy kolor. Ta metoda konserwowania, chociaż powszechna i nieszkodliwa, może czasami powodować bóle głowy i nudności po spożyciu owoców. Dlatego niektórzy uważają, że dużo zdrowsze są morele niesiarkowane, czyli suszone bez żadnych chemicznych dodatków spożywczych, w sposób ekologiczny, np. na słońcu. Łatwo je poznać, bo nie są soczyście pomarańczowe, tylko lekko brązowe i bardziej pomarszczone.

Reklama

Zobacz również

  • Ta witamina, zwana również biotyną, oprócz dobroczynnego wpływu na włosy wspomaga układ odpornościowy i kontroluje przemianę materii. Kobiety w wieku 50+ potrzebują 30 mikrogramów (µg) biotyny... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.