Reklama
  • Środa, 25 stycznia (15:00)

    Jak i czym karmić pacjenta po udarze

Wielu pacjentów po udarze mózgu jest niedożywionych, co wydłuża czas powrotu do zdrowia, powoduje spadek odporności, apatię.

Dlatego w leczeniu pacjentów po przebytym udarze, obok farmakoterapii i rehabilitacji, niezbędna jest odpowiednia dieta, która dostarczy wszystkich potrzebnych składników pokarmowych.

Reklama

Najlepsze efekty daje lekkostrawne, łatwe do spożycia, urozmaicone i apetyczne menu. Niewielkie posiłki najlepiej jeść co 3 godziny. Wszystkie dania powinny być chude, łagodne w smaku, gotowane, duszone (bez smażenia na tłuszczu!) lub pieczone.

Warto pamiętać o napojach, tym bardziej, że chorzy nie odczuwają pragnienia. Warto zachęcać ich do wypijania 1,5-2 litrów płynów, powoli, małymi łykami przez cały dzień.

Podstawą menu powinny być: chudy nabiał, mięso i ryby, a także produkty pełnoziarniste – pieczywo, kasze, płatki zbożowe, także warzywa i owoce.

Trzeba natomiast unikać nadmiaru soli (zwiększa ciśnienie), cukru i tłuszczów zwierzęcych podwyższających poziom cholesterolu, a także wszelkich wysoko przetworzonych produktów, które podnoszą ryzyko kolejnych udarów.

W codziennym jadłospisie osoby po udarze nie powinno natomiast zabraknąć prozdrowotnych produktów, które pomogą szybko odzyskać formę. Bardzo ważna jest konsystencja potraw.

„Udarowcy” często mają problemy z połykaniem, krztuszą się. Dlatego początkowo zaleca się posiłki o konsystencji papkowatej, najczęściej w formie gęstych zup, zaś napoje należy podawać do picia przez słomkę.

W miarę poprawy stanu zdrowia, można wzbogacać menu w potrawy o konsystencji stałej, cały czas dbając o to, by te twardsze (orzechy i nasiona) były drobno zmielone przed podaniem.

Olej z lnu i rzepaku. Olej lniany lub rzepakowy to najbogatsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ciśnienia tętniczego. Dzięki temu zapobiegają udarom i zawałom serca.

Te zdrowe tłuszcze poprawiają też przyswajanie witamin A i D z posiłków, a także dostarczą wit. E wspomagającą pracę serca. Najlepiej spożywać je na surowo dodając do sałatek i surówek.

Pieczywo pełnoziarniste. Jest źródłem witamin z grupy B (ważnych dla układu nerwowego i mózgu) oraz skrobi (węglowodan złożony dający energię). Zapotrzebowanie na energię po udarze jest większe z powodu pobudzenia, niepokoju, ograniczenia sprawności ruchowej. Warto jeść 3-4 kromki dziennie.

Rukola i roszponka. Zielone warzywa są wyjątkowo bogatym źródłem składników mineralnych, w tym potasu i magnezu (korzystnych dla serca), witaminy C poprawiającej odporność – a ta po udarze jest osłabiona. Najlepiej jeść 2-3 garście rukoli lub roszponki dziennie.

Awokado. Jest kaloryczne, ale wyjątkowo zdrowe dla udarowca. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pomagają obniżyć ryzyko ponownego udaru) oraz potas (obniża ciśnienie tętnicze krwi).

Najprościej przyrządzić z awokado masło do smarowania pieczywa: rozdrobnij widelcem miąższ, połącz z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Aronia. Najlepszy antyoksydant świata. Aronia ma dużo więcej bioflawonoidów niż owoce czarnego bzu oraz czarnej porzeczki razem wzięte. Dzięki temu aronia poprawia krążenie krwi, zapewniając naczyniom włosowatym elastyczność i prawidłową przepusz czalność.

Komosa, amarantus. Nasiona komosy i amarantusa dostarczą białka (niezbędnego do regeneracji organizmu po udarze) i błonnika pomagającego obniżyć poziom cholesterolu. Nasiona komosy przed ugotowaniem warto namoczyć w zimnej wodzie lub przepłukać pod bieżącą wodą i gotować jak kaszę lub ryż.

Nasiona amarantusa mają ponadto sporo skwalenu, który obniża poziom cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko kolejnego udaru.

Świat & Ludzie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.