Reklama
  • Środa, 6 stycznia (08:00)

    Herbatki na chłodne dni wspomagające odchudzanie

Napary z owoców, aromatycznych przypraw i różnych herbacianych listków otulą nas ciepłym aromatem i pomogą zimową porą zachować smukłą linię.

Jabłkowa z dziką różą

Reklama

Różane owoce to wzmacniający eliksir na chłody i skarbnica wit. C. Mają jej o wiele więcej niż cytrusy!

Zdaniem naukowców ta witamina bierze udział niemal we wszystkich procesach związanych z odchudzaniem. M.in. wspomaga wytwarzanie L-karnityny, która zapobiega odkładaniu się tłuszczu na brzuchu.

Przepis na herbatkę: ✔8-10 owoców dzikiej róży ✔soczyste jabłko ✔kawałek świeżego imbiru ✔szczypta herbaty czarnej.

Do 2 szkl. wody wsypujemy owoce róży i gotujemy ok. 10 min. Dodajemy szczyptę herbaty, po kilka plasterków imbiru i jabłka. Przykrywamy na kilka minut.

✔Równie dobre... Do miksu możemy dodać łyżeczkę owoców bzu czarnego. Też ma dużo wit. C, lekko przeczyszcza i odtruwa.

Imbirowa z cytryną

Korzeń imbiru zawiera olejki eteryczne, które rozgrzewają i wspomagają przemianę materii, m.in. zapobiegają wzdęciom i pomagają usunąć z organizmu toksyny. Odchudzające działanie imbiru wspiera cytryna z dawką witaminy C.

Przepis na herbatkę: ✔łyżeczka czarnej herbaty ✔kawałek świeżego imbiru ✔skórka i sok z cytryny.

Posiekany imbir i skórkę zalewamy 2 szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia. Płynem zalewamy herbatę i zaparzamy. Dodajemy sok i ewentualnie miód.

✔ Równie dobre... Do filiżanki z gorącą wodą dodajemy 2-3 posiekane plasterki imbiru i miód.

Cynamonowa z anyżkiem

Cynamon otula nas ciepłem oraz zapobiega przekształcaniu się cukrów w tłuszczyk. Wyszczuplający efekt wzmacniają anyżek (m.in. aktywizuje soki żołądkowe) oraz zielona herbata bogata w substancje przyspieszające trawienie.

Przepis na herbatkę: ✔2 łyżeczki zielonej herbaty ✔laska lub łyżeczka cynamonu ✔3 goździki ✔gwiazdka anyżku ✔szczypta kardamonu.

Przyprawy zalewamy 1 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Po chwili wsypujemy herbatę. Zaparzamy ok. 5 min.

✔Równie dobre... Do filiżanki z czarną herbatą możemy dodać szczyptę cynamonu.

Czerwona z papryczką

Czerwona herbata pu-erh zwana jest pogromcą kalorii, bo hamuje wchłanianie tłuszczu z pokarmów. Natomiast ostra papryczka chili zawiera kapsaicynę, która sprzyja wytwarzaniu ciepła, co przekłada się na lepszą przemianę materii.

Przepis na herbatkę: ✔ok. 2 łyżeczek herbaty czerwonej pu-erh, ✔szczypta chili.

Herbatę zalewamy 2 szkl. wody o temperaturze ok. 95 stopni. Parzymy ok. 3 minut (wtedy nie robi się gorzka). Odcedzamy. Dodajemy chili.

✔ Równie dobre... Możemy dwa a nawet trzy razy zaparzać te same listki i dosładzać je np. cynamonem.

Malinowa z goździkami

Już sam zapach malin oraz borówek działa rozgrzewająco. Herbatki z tych owoców pomagają unormować poziom cukru we krwi, co skutecznie zmniejsza ochotę na sięganie po słodkie przekąski, zwłaszcza po obiedzie.

Przepis na herbatkę: ✔3 torebki herbaty malinowej ✔łyżeczka cynamonu ✔2–3 goździki.

Herbatki wraz z przyprawami zaparzamy (ok. 20 minut) w litrze wrzątku. Przed podaniem ewentualnie dosładzamy miodem, najlepiej lipowym.

✔ Równie dobre... Wspaniale smakuje w mroźne dni herbatka z suszonych jagód. Jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy 2 łyżeczki owoców zalać półtorej szklanki wody i pogotować ok. 10 min, nie dopuszczając do wrzenia. Do przecedzonego płynu możemy dodać odrobinkę miodu.

Zielona herbata z granatem

Ten bardzo smaczny napój natychmiast rozgrzeje każdego zmarźlucha. Sam napar z zielonych listków wspomaga przemianę materii. Natomiast sok z ziarenek granatu zawiera cenne polifenole, które skutecznie niwelują uczucie głodu.

Przepis na herbatkę: ✔2 łyżeczki zielonej herbaty ✔owoc granatu ✔sok z połowy cytryny.

Zielone listki wsypujemy do czajniczka i zalewamy pół litra gorącej wody. Zaparzamy. Ziarnka granatu miażdżymy, by uzyskać sok. Dodajemy go do naparu wraz z sokiem z cytryny. Dosładzamy miodem.

Unikajmy cukru! To tylko puste kalorie (1 łyżeczka ma ok. 20 kcal), bez wartości odżywczych. Poza tym do jego strawienia organizm zużywa dużo wit. B i wapnia. A komu trudno jest obejść się bez słodkiego smaku, proponujemy zamienniki .

Wanilia i cynamon: Szczypta tych przypraw zastępuje cukier i nadaje herbatkom wspaniały aromat .

Stewia: Warto wypróbować tę pochodzącą z Paragwaju roślinkę, bo jest 300 razy słodsza od cukru i ma zero kalorii. Jest dostępna m.in. pod postacią kryształków.

Miód: Choć kaloryczny, zużyjemy go mniej, bo jest słodszy od cukru. Ma też wartości odżywcze (zawiera m.in. witaminy) i sprawdzi się zimą, bo działa antybakteryjnie.

Konsultacja: Paweł Widuliński, dietetyk, Laboratorium Doskonałej Sylwetki LaDos w Warszawie

Naj
Więcej na temat:przepis | na | napary | herbatka | odchudzanie | cynamon

Zobacz również

  • Bez względu na to ile lat ma Madonna na pewno na tyle nie wygląda. Zdrowy wygląd, energię i szczupłą sylwetkę zawdzięcza m.in. zbilansowanej diecie makrobiotycznej stworzonej przez nieżyjącego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.