Reklama
  • Czwartek, 22 grudnia 2016 (08:05)

    Dieta przy wrzodach żołądka

Bóle brzucha, nudności, zgaga, niesmak w ustach. Objawy wrzodów dają ci się we znaki? Zmień dietę, a zapomnisz o uciążliwych dolegliwościach.

Kiedyś określano je mianem choroby dyrektorskiej. Dziś wiemy, że wrzody żołądka i dwunastnicy mogą dokuczać każdemu bez względu na wiek.

Reklama

Chorują na nie dorośli, a nawet dzieci. Wrzody to po prostu płytsze lub głębsze ranki w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy, wywołane przez kwas solny i enzymy trawienne. Ranki te zakłócają pracę żołądka i dwunastnicy, wywołując ostre, piekące bóle niedługo po posiłku, a także gdy jesteśmy głodni.

Dolegliwościom towarzyszą: nadkwasota, zgaga, wzdęcia, nudności, skłonności do wymiotów, biegunki i uporczywe zaparcia. W takiej sytuacji najczęściej sięgamy po farmaceutyki leczące istniejące owrzodzenia oraz leki przeciwbakteryjne, które zwalczają bakterie Helicobacter pylori (to one wywołują wrzody).

Ale to nie wystarczy. Jednym z najważniejszych elementów terapii jest odpowiednia dieta, stosowana przez cały rok, zwłaszcza jesienią i wiosną, gdy choroba daje o sobie znać.

Jedz często (co 2-3 godziny) małe porcje. Niewielkie posiłki nie obciążają przewodu pokarmowego i pomagają neutralizować nadmiar kwasu solnego w żołądku.

Wybieraj dania lekkostrawne, łagodne w smaku, gotowane w wodzie, na parze lub duszone. Posiłki nie mogą być za ciepłe ani za zimne, by nie podrażnić śluzówki żołądka.

W twoim menu nie może zabraknąć chudego nabiału, mięsa i ryb. Zawarte w nich białko wspomaga regenerację śluzówki przewodu pokarmowego.

Unikaj dań pikantnych, ostro przyprawionych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu; napojów gazowanych, niektórych surowych warzyw (np. kapustnych, cebuli, czosnku i pora oraz surowych ogórków i papryki), a także pieczywa pełnoziarnistego i razowego na zakwasie.

Na czarnej liście są także: ocet oraz wszystkie marynaty, majonez, sosy sałatkowe, keczup, pieprz, chili, skoncentrowane soki owocowe, czekolada oraz słodycze, zwłaszcza ciasta z tłustym kremem.

1. Ziemniaki. Zawarte w nich substancje działają rozkurczowo, zapobiegają napadom bólu przy wrzodach. Lecznicze właściwości ma sok z surowych bulw (leczy stany zapalne błony śluzowej żołądka). Sok działa także odkwaszająco, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn podrażniających chorą śluzówkę.

2. Banany. Mają sporo skrobi neutralizującej kwasy żołądkowe, substancje wspomagające regenerację oraz zapobiegające stanom zapalnym błony śluzowej żołądka.

Banany łagodzą też objawy nadkwasoty i zgagi oraz osłabiają uczucie ssania w żołądku. Najlepsze są te mniej dojrzałe, zielone.

3. Siemię lniane. Całe (niemielone) nasiona to doskonały środek przeciwbólowy.

4. Pszenne białe pieczywo oraz chleb graham są dobrze tolerowane przez wrzodowców.

5. Buraki. Są źródłem witamin, składników mineralnych, substancji o działaniu odkwaszającym i odtruwającym. Wrzodowcom zaleca się buraki gotowane lub pieczone.

6. Koperek. Jest dobrze tolerowany przez chorych nawet w zaostrzeniu choroby i przy silnych bólach.

7. Marchewka gotowana na parze jest podstawą diet dla wrzodowców. W okresie mniejszych dolegliwości można ją jeść od czasu do czasu na surowo.

Świat & Ludzie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.