Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Dieta dobrana do twojego wieku!

Piękna figura jest możliwa bez względu na to, ile mamy lat! Można uniknąć kłopotów z wagą i wzmocnić zdrowie, stosując proste rady.

Reklama

Gdy przekraczamy czterdziestkę, zaczynają się zmiany hormonalne, nasz metabolizm zwalnia... To sprzyja przybieraniu na wadze. Ale nie znaczy, że powinnyśmy stosować restrykcyjne diety! Zbyt gwałtowane odchudzanie w tym wieku może tylko wyczerpać organizm i... zwiększyć liczbę zmarszczek!

Jadaj często (5-6 razy dziennie) małe, lecz wartościowe posiłki. Zastępuj produkty kaloryczne lekkimi i bogatymi w witaminy oraz minerały, pij dużo płynów. Weź sobie do serca wskazówki dostosowane do swojej metryki.

40+ gdy zwalnia przemiana materii

Nawet jeśli wcześniej nie było problemów z figurą, to po czterdziestce warto pilnować wagi. Wystarczy dziennie ok. 2100 kcal (przy pracy siedzącej) oraz do 2900 kcal (jeśli pracujesz fizycznie).

Zasady i produkty: Całkowicie wyklucz z diety cukry proste, wszelkie słodkości i dosładzane napoje.

Zredukuj ilość niektórych produktów (sło dkie owoce do 15 dag dziennie, pieczywo do 3 kromek (pełnoziarniste), tłuszcz do 2 łyżek.

Jadaj: ryby morskie, bo są bogate w kwa sy omega-3 (profilaktyka miażdżycy), szpinak, buraki, marchew (są zasobne w żelazo dla zdrowego serca i wit. A dla skóry i oczu).

Polecamy: Ryba (15–20 dag) z rusztu z dodatkiem warzyw i ziół. Po upieczeniu warto skropić cytryną lub podać z cząstkami grejpfruta (wzbogaci danie w wit. C i doda smaku).

50+ gdy zaczyna się przekwitanie

U większości pań zmiany hormonalne powodują nieprzyjemne objawy. Pojawia się też zagrożenie osteoporozą, otyłością. Dziennie w zupełności wystarczy ok. 1800 kcal, zwłaszcza gdy mamy mało ruchu.

Zasady i produkty: Unikaj tłustych potraw, wyklucz sól (powoduje nadciśnienie) – zastąp ją ziołami.

Jadaj: grube kasze i pełnoziarniste pieczywo (są źródłem błonnika, który syci), produkty sojowe (zawierają flawonoidy, które pomagają w dolegliwościach okresu przekwitania) oraz produkty bogate w wapń, np. mleko roślinne.

Polecamy: Sałatka ze szpinaku i sera tofu: 1/3 opakowania świeżego szpinaku skrapiamy octem jabłkowym i sosem sojowym, dodajemy 1/3 opakowania tofu.

60+ gdy obniża się aktywność

W tym wieku wystarczy 1500-1700 kcal, lecz trzeba szczególnie dbać o odporność, którą zapewnią cenne składniki z pożywienia.

Zasady i produkty: Powinnaś jadać dziennie nawet 6 małych posiłków. W ich skład muszą wchodzić warzywa, produkty węglowodanowe (makarony, ryże, kasze), produkt białkowy (mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych).

Jadaj warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C: poma rańcze, grejpfruty, porzeczki, truskawki (mogą być mrożone), paprykę, pomidory, jarmuż, natkę pietruszki, sok z aronii. Ważne są też zdrowe tłuszcze, które znajdują się w orzechach włoskich, oliwie, rybach.

Polecamy: Kasza gryczana lub jaglana (1/2 torebki) z warzywami, np. papryką i cukinią, uduszonymi na 1 łyżce oliwy. Do tego surów ka z sałaty lodowej i marchewki.

Twoi pomocnicy w walce ze stresem

W wieku 40–50+ jesteśmy aktywne zawodowo, a obowiązków domowych też nie ubywa...

Praca w stresie podnosi poziom kortyzolu, który przyspiesza akcję serca, zwiększa poziom cukru we krwi, podnosi ciśnienie.

Rada: sięgaj po tłuste ryby, bo zdrowy tłuszcz zmniej sza też uczucie niepokoju, pij zieloną herbatę – zawiera L-teaninę i podnosi poziom serotoniny (hormon szczęścia).

Nie nadużywaj kawy, bo w większych ilościach potęguje stres. Lepiej sięgać w trudnych chwilach po napar z melisy, która również uspokoi myśli.

Niezbędny jest magnez, który rów noważy system nerwowy. Źródłem magnezu są: kakao, gorzka czekolada, orzechy, fasola, płatki owsiane i kiełki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • To coś więcej niż zamiennik cukru. Na nim przede wszystkim opiera się apiterapia (czyli zapobieganie chorobom i leczenie za pomocą pszczelich darów). Ze swoim bogactwem związków odżywczych poprawia... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.