Reklama
  • Środa, 1 marca (13:05)

    Dieta dla wrzodowców

Nie ma uniwersalnej diety dla tych, którzy cierpią na chorobę wrzodową. To, jak będziesz musiała się odżywiać, zależy bowiem od stanu, w jakim aktualnie się znajdujesz.

Czy odczuwasz ostre dolegliwości, czy już pod wpływem leczenia farmakologicznego złagodniały. Jednak bez względu na to, na jakim etapie choroby jesteś, trzymaj się 7 zasad:

Reklama

1. Pożegnaj wszystko, co smażone, marynowane, wędzone i ostro przyprawione. Za to jedz dużo gotowanych warzyw, takich jak marchew, kalafiory, brokuły, pietruszka.

2. Zrezygnuj ze słodyczy. Jeśli się złamiesz, to nie zastępuj nimi konkretnych posiłków. Unikaj jednak tych łakoci, które zawierają dużo tłuszczu, np. czekolady i chałwy.

3. Zapomnij o ostrych przyprawach, jak chilli, pieprz cayenne, a nawet piekący imbir i kurkuma. One podrażniają błonę śluzową żołądka.

4. Unikaj sosów, najbardziej tych spod duszonego mięsa, bo wzmagają apetyt i wydzielanie soków żołądkowych.

5. Unikaj „chemicznych” soków i napojów, gorącej czekolady, mocnej kawy i herbaty oraz oczywiście alkoholu – zanieczyszczają organizm i nasilają wydzielanie soków żołądkowych. Tak samo jak...

6. Papierosy! Rzuć palenie, definitywnie! Zresztą, rozstanie z tym nałogiem pomoże ci nie tylko w chorobie wrzodowej. Szybko to odczujesz.

7. A co najważniejsze: jedz regularnie, nie rzadziej niż co 3 godziny. Najlepiej nastaw sobie budzik, niech ci o tym przypomina. Sięgaj po małe porcje, bo obciążony żołądek chce się jak najszybciej pozbyć pokarmu, a przez to wydziela więcej soku żołądkowego. Zbilansuj swoją dietę.

Dobry Czas

Zobacz również

  • Ta witamina, zwana również biotyną, oprócz dobroczynnego wpływu na włosy wspomaga układ odpornościowy i kontroluje przemianę materii. Kobiety w wieku 50+ potrzebują 30 mikrogramów (µg) biotyny... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.