Reklama
  • Środa, 9 marca (13:05)

    Dieta dla kobiet w okresie menopauzy

Z wiekiem przemiana materii w naturalny sposób ulega spowolnieniu i wówczas zaczynasz się zaokrąglać, najszybciej w talii i brzuchu. Ta dieta pozwoli ci szybciej spalić to, co zjesz i schudnąć.

Jeśli chcesz schudnąć, musisz jeść! Gdy się głodzisz, „tyjesz z powietrza”. Dzieje się tak, bo twój organizm nieustannie gromadzi zapasy, by zapewnić sobie energię na podstawową przemianę materii. Będzie natomiast spalał wszystko, co zjesz, jeśli dostarczysz mu energii na bieżąco, co 3-4 godziny.

W diecie są produkty zawierające ważny w tym okresie wapń, kwasy Omega 3, witaminy, selen, magnez. Możesz powtarzać 5-dniowy cykl, nawet przez miesiąc. Pokochaj śniadania To najważniejszy dla ciebie posiłek. Nie zmniejszaj jego porcji, nie rezygnuj też z żadnego produktu, który zawierają.

Reklama

1 dzień

ŚNIADANIE. Owsianka na mleku (może być także roślinne, np. sojowe lub migdałowe). 4 łyżki płatków owsianych ugotuj na mleku, dodaj łyżkę suszonej żurawiny.

II ŚNIADANIE: Szklanka kefiru, wymieszana z dwiema łyżkami płatków orkiszowych, jabłko lub 2 mandarynki.

OBIAD: Filiżanka zupy kalafiorowej na bulionie warzywnym: ugotuj włoszczyznę, 2 pokrojone ziemniaki, szklankę różyczek kalafiora. Dopraw solą, pieprzem. Zapraw mlekiem. Bakłażan zapiekany z warzywami. Z połowy bakłażana wydrąż środek i włóż łódeczkę do nagrzanego piekarnika (180ºC). Na łyżce oliwy podsmaż pokrojone w kostkę: pół strąka papryki, pomidora, pół małej cebuli i wydrążony środek bakłażana. Dopraw odrobiną soli i imbirem. Wypełnij łódeczkę bakłażana farszem i ponownie wstaw ją do piekarnika. Zapiekaj jeszcze ok. 15 minut.

PODWIECZOREK: Szklankę jogurtu naturalnego zmiksuj z filiżanką mrożonych malin, łyżką nasion chia (lub mielonego siemienia lnianego).

KOLACJA: 2 kromki pieczywa razowego, 4 plastry szynki z indyka. Surówka: z 4 listków dowolnej sałaty, pomidora, skropiona łyżeczką oliwy.

2 dzień

ŚNIADANIE: 2 kromki chleba razowego. 4 łyżki serka homogenizowanego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę posiekanego szczypiorku, 3 starte na tarce rzodkiewki – wymieszaj. Dopraw serek do smaku suszonymi ziołami.

II ŚNIADANIE: Mały kubek jogurtu naturalnego, średni banan, 4 migdały (lub do wyboru 4 orzechy laskowe).

OBIAD: Zupa jarzynowa, przygotowana na bulionie warzywnym, z dodatkiem zielonego groszku, marchewki, 2 ziemniaków pokrojonych w kostkę. 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej (może być też biała, niepalona), 150 g pieczonego dorsza (20 minut wcześniej skrop rybę sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem cytrynowym, owiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki), upiecz w piekarniku. Sałatka: pokrój pomidora i szalotkę w kostkę, porwij 4 listki sałaty. Skrop oliwą z oliwek.

PODWIECZOREK: Szklanka soku wyciśniętego z jabłka, buraka i marchwi.

KOLACJA: Sałatka brokułowa: 100 g zblanszowanych różyczek brokułu, średnie jabłko pokrojone w kostkę, pół kuli pokrojonego sera mozzarella wymieszaj i polej jogurtem naturalnym. Dopraw odrobiną kolorowego, mielonego pieprzu. Zjedz z kromką pumpernikla.

3 dzień

ŚNIADANIE: 2 kromki chleba graham, 2 łyżeczki hummusu, łyżeczka kiełków z rzodkiewki, jajko na miękko.

II ŚNIADANIE: Sałatka owocowa: kiwi, pół owocu granatu (nasionka), łyżeczka otrąb, łyżka nasion chia – polej mleczkiem sojowym lub jaglanym.

OBIAD: Zupa krem z marchewki z imbirem, na bulionie warzywnym. 150 g pieczonego w folii łososia (skrop rybę cytryną, oprósz pieprzem cytrynowym i odrobiną soli), 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, surówka z połówki tartego selera, jabłka i marchewki, doprawiona sokiem z cytryny i łyżką jogurtu naturalnego.

PODWIECZOREK: Koktajl. Do blendera wrzuć gruszkę obraną ze skórki, bez gniazda nasiennego, kiwi, łyżkę dowolnych otrąb i łyżkę mielonego siemienia lnianego. Zmiksuj, dodaj łyżeczkę miodu i odrobinę cynamonu.

KOLACJA: Warzywne leczo: 2 duże marchewki, 1 pietruszkę, pół małej cukinii, 5 pieczarek oraz ziemniak pokrój na plasterki i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego. Wlej szklankę bulionu warzywnego i duś na małym ogniu. Na koniec dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i dopraw suszonymi ziołami.

Ćwicz brzuszki na piłce

●Wykonywanie tych ćwiczeń na piłce gimnastycznej jest bardziej skuteczne niż w tradycyjny sposób. Połóż się na piłce na plecach – tak, by ich środek był na górze. Stopy odsuń, oprzyj na podłodze. Ręce skrzyżuj na piersiach. Zrób serię 8-12 brzuszków.

Dobre zamienniki

●Jeśli źle tolerujesz krowie mleko, zamień je na mleko roślinne. Doskonale nadaje się do przygotowania owsianki czy musli. W sklepach jest bogata ich oferta: można kupić mleko sojowe, owsiane, ryżowe, migdałowe, jaglane. Mleko roślinne możesz też sama zrobić w domu.

●Do kawy lub zabielania zup wykorzystaj np. mleczko kokosowe.

●Nawet przy nietolerancji laktozy dobrze przyswajane są przez organizm fermentowane przetwory mleczne, np. kefir, jogurt, maślanka.

4 dzień

ŚNIADANIE: 2 kromki chleba orkiszowego. 150 g serka homogenizowanego, 2 łyżki kiełków rzodkiewki, łyżka pestek słonecznika, łyżka ziaren sezamu, łyżka oleju lnianego. Wymieszaj, dopraw odrobiną soku z cytryny i posiekanym koperkiem.

II ŚNIADANIE: Kubek jogurtu naturalnego, łyżka poppingu (ekspandowane ziarno amarantusa), łyżka tartych orzechów włoskich. Wymieszaj składniki z jogurtem. Jabłko.

OBIAD: Filiżanka dowolnej zupy jarzynowej, przygotowanej na bulionie warzywnym. Placki jaglane pieczone: 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, łyżka oleju, jajko – wymieszaj składniki. Dopraw szczyptą soli i kurkumy. Uformuj 2 placki, upiecz w piekarniku. Filiżanka fasolki szparagowej.

PODWIECZOREK: Pomarańcza.

KOLACJA: Omlet z papryką. Pół strąka papryki, pokrój w paseczki. Podsmaż na łyżce oleju. Wlej roztrzepane w szklance jajko i jedno białko z dodatkiem łyżki mąki razowej, szczypty soli i dowolnych ziół. Zjedz z pomidorem, sałatą i kromką chleba razowego. i dwóch liści sałaty.

5 dzień

ŚNIADANIE: 2 kromki chleba razowego, 4 plasterki szynki drobiowej. Surówka: garść dowolnej sałaty, pomidor, 4 oliwki – wymieszaj z łyżeczką sosu winegret.

II ŚNIADANIE: Szklanka kefiru, 2 łyżki musli bez cukru, 2 mandarynki.

OBIAD: Zupa ogórkowa na bulionie warzywnym (włoszczyzna plus ogórki kiszone i 2 średnie ziemniaki). Możesz zabielić mlekiem. Do gotowej zupy dodaj łyżkę świeżego koperku. 100 g filetu z piersi kurczaka, oprószonego pieprzem cytrynowym, szczyptą soli, natartego czosnkiem. 4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego, filiżanka marchewki z groszkiem. Surówka z 4 listków cykorii i 2 łyżek kiełków z rzodkiewki, skropiona oliwą.

PODWIECZOREK: Szklanka soku wielowarzywnego, 4 orzechy włoskie.

KOLACJA: Sałatka grecka: pokrój średni pomidor w ósemki, świeży ogórek w plastry, połącz z garścią dowolnych sałat, 1/4 opakowania serka feta, o obniżonej zawartości tłuszczu, 4 czarnymi oliwkami bez pestek. Wymieszaj składniki z łyżeczką oliwy, dopraw do smaku ziołami. 2 kromki chleba żytniego.

Świat kobiety
Więcej na temat:dieta | Obad | Kolacja | zupa | sa | kobieta | szklanka

Zobacz również

  • Wystający brzuch to efekt odkładającej się tkanki tłuszczowej, która może gromadzić się pod skórą albo pod mięśniami. Gdy tłuszcz zbiera się pod mięśniami, mówimy o tzw. tkance tłuszczowej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.