Reklama
  • Środa, 18 stycznia (11:05)

    Dieta bezglutenowa. Zdrowa czy niezdrowa?

Dużo mówi się ostatnio o diecie bezglutenowej. Kto powinien ją stosować? Czy rezygnacja z glutenu może szkodzić zdrowiu? Marzena z Jarosławca

Dietę bezglutenową powinny stosować osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. W przypadku osób zdrowych gluten jest wręcz wskazany w diecie.

Reklama

Pieczywo żytnie, orkiszowe, mąka z pełnego ziarna, makarony razowe to produkty bogate w witaminy z grupy B i kwas foliowy niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Są też źródłem magnezu, żelaza, wapnia, cynku i selenu.

Eliminując gluten z jadłospisu, narażamy się na niedobory tych witamin i minerałów. Wtedy brak glutenu może okazać się niekorzystny dla zdrowia.

Zobacz również

  • Ta witamina, zwana również biotyną, oprócz dobroczynnego wpływu na włosy wspomaga układ odpornościowy i kontroluje przemianę materii. Kobiety w wieku 50+ potrzebują 30 mikrogramów (µg) biotyny... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.