Reklama
  • Piątek, 11 listopada 2016 (08:05)

    Dieta bezglutenowa. Konieczność czy moda

To białko zawarte w pszenicy, jęczmieniu i życie ostatnio zrobiło sporo zamieszania. Straszy się, że wywołuje nadciśnienie, cukrzycę, choroby serca, skóry, nowotwory, a nawet depresję!

Reklama

Przestraszeni konsumenci szukają więc na sklepowych półkach rysunku przekreślonego kłosa lub nazwy „gluten free”. Faktycznie zyskuje na tym nasze zdrowie, czy producenci bezglutenowej żywności? Dietetycy stoją na stanowisku, że gluten szkodzi, ale nie każdemu.

Ci, którzy muszą się go wystrzegać, powinni unikać nie tylko pieczywa ze zbóż, w których znajduje się gluten, lecz także sprawdzać etykiety przypraw, gotowych dań, słodyczy, konserw, leków, napoi, sosów, preparatów witaminowych, jogurtów, wędlin, owoców suszonych, mrożonek.

Mogą znajdować się w nich dodatki ze zbóż glutenowych, np. skrobia pszenna jako zagęstnik. Dla osób nieuczulonych sięganie po bezglutenową żywność nie jest koniecznością.

Mogą mieć jedynie poczucie, że wpisują się w modny trend lansowany przez wielu celebrytów i... liczyć się z większymi wydatkami na żywność.

Nasz ekspert

Gluten szkodzi osobom z celiakią lub nietolerancją tego białka. Zalecane jest również odstawienie glutenu w przypadku autyzmu, niedoczynności tarczycy, problemach z jelitami - zaburzeniach wchłaniania.

Lepiej zrezygnować z niego też przy problemach skórnych np. łuszczycy. Zdrowym osobom gluten nie szkodzi.

Choć z jego powodu nie muszą rezygnować nawet produktów, gdzie znajduje się go najwięcej (czyli powstałych z oczyszczonej pszenicy: białej mąki, jasnego pieczywa, białego makaronu), to mimo wszystko powinny rozważyć ich ograniczenie lub odstawienie. Szkodliwy jest w nich nie gluten, a to, że mają mało witamin, błonnika, składników mineralnych.

Hanna Stolińska- Fiedorowicz dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skąd wiedzieć, co jeść, by chudnąć, a czego unikać? Jak działa metabolizm, czy masz skłonność do tycia, jakie grożą ci choroby? Odpowiedzi są w… genach! więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.