Reklama
  • Środa, 1 lutego (13:00)

    Czy laktoza i gluten szkodzą?

Nietolerancje pokarmowe zataczają coraz szersze kręgi. Najczęściej pojawiają się u dorosłych. I nie jest to kwestia mody. To raczej znamiona cywilizacji i przybywania produktów, z którymi układ pokarmowy sobie nie radzi.

Czasem nawet nie zdajesz sobie sprawy, że za kłopotami z Twoim zdrowiem kryje się nieodpowiednia dieta. Dlatego zwracaj uwagę na to, co jesz i obserwuj swój organizm.

Nie trawię tego

Reklama

Laktoza jest dwucukrem zawartym w produktach mlecznych. Jej trawienie odbywa się dopiero w jelicie cienkim, dzięki obecności enzymu pod nazwą laktaza. Ale gdy go brakuje, nadmiar laktozy zbiera się w jelicie grubym, co sprzyja powstawaniu przykrych dolegliwości.

Najczęściej występują one po spożyciu mleka. Około 60-70 procent osób cierpiących na nietolerancję laktozy nie szkodzi spożycie sera czy jogurtów, które zawierają kilkukrotnie mniej laktozy niż mleko.

Dieta bezlaktozowa

Skoro produkty mleczne Ci szkodzą, trzeba je odstawić. I tu zaczynają się schody. Kontrowersje dotyczą zwłaszcza picia mleka przez dorosłych. Największą wartością mleka jest wapń.

Przeciwnicy białego napoju zaznaczają jednak, że ten pierwiastek w mleku występuje razem z fosforem, który ogranicza jego przyswajanie. Poza tym, żeby mleko zachowało wszystkie wartości odżywcze (witaminy A, D, E oraz B), musiałoby pochodzić prosto od krowy.

To, co jest wlewane do kartonów, traci wiele najcenniejszych składników odżywczych. Dlatego jeśli sięgasz po takie mleko, wybieraj to o obniżonej zawartości tłuszczu. A jeśli cierpisz na nietolerancje pokarmowe, sięgaj po mleko bez laktozy lub zamień je na produkty fermentowane, czyli jogurty lub kefiry.

Nietolerancja glutenu

Białko obecne w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa szkodzi chorym na celiakię, alergikom i całej reszcie nadwrażliwej na gluten.

Jeśli Twój organizm ma z nim problem, może Ci wysyłać sygnały w postaci • bólu brzucha • wzdęć • biegunek • zaparć • wysypek • ciągłego zmęczenia i osłabienia • omdleń • bólów i zawrotów głowy • anemii • drętwienia oraz bólu nóg i rąk • pieczenia w przełyku • nudności.

Niestety, gluten występuje nie tylko w zbożach i produktach mącznych, dlatego dieta bezglutenowa jest bardzo trudna. W przypadku celiakii dieta musi być stosowana przez całe życie. W przypadku alergii – czasowo.

Objawy nietolerancji laktozy

Około 30 do 40 procent osób z nietolerancją laktozy ma nieprzyjemne objawy po wypiciu szklanki mleka: • wzdęcia • gazy • biegunka • nudności • skurcze brzucha.

Są one wynikiem fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, gdzie wydzielają się szkodliwe dla układu pokarmowego kwasy. Objawy mogą występować nawet kilkanaście godzin po spożyciu nabiału.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Ta witamina, zwana również biotyną, oprócz dobroczynnego wpływu na włosy wspomaga układ odpornościowy i kontroluje przemianę materii. Kobiety w wieku 50+ potrzebują 30 mikrogramów (µg) biotyny... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.