Bezpieczne kaszki dla niemowląt

Właściwe żywienie ma szczególne znacznie u dzieci, gdyż ich organizmy są bezbronne wobec szkodliwych substancji, które często się znajdują w produktach spożywczych. Z tego względu producenci żywności dla niemowląt podlegają szczególnie dokładnym kontrolom jakości całego procesu produkcyjnego. W związku z tym ich wyroby są odznaczone odpowiednimi certyfikatami.

Jakie są smaki kaszek Holle?

sprawdzone kaszki dla niemowląt holleNa rynku działa przynajmniej kilkunastu producentów żywności dla niemowląt, którzy w swojej ofercie posiadają przeróżne dania gotowe, przeciery w słoiczkach, musy owocowe czy kaszki zbożowe. Przeważnie są one wolne od cukru, ale zdarzają się rodzaje kaszek, które mają dodatek cukru, zatem warto dokładnie czytać skład. Jeżeli chcemy mieć pewność, że dajmy swojemu dziecku to co najlepsze, to najlepiej wybierać sprawdzone kaszki dla niemowląt Holle, które jako jedyne nie zawierają glutenu, laktozy, cukru ani jajek. Surowce do ich produkcji są pozyskiwane z ekologicznych upraw, które są pod ścisła kontrolą odpowiednich instytucji. Dzięki temu do kaszek trafiają najwyższej jakości zboża, które są źródłem cennych witamin i minerałów. Zgodnie z ustawą o żywności dla niemowląt, wszystkie kaszki są wzbogacone witaminą B1, która jest szczególnie ważna na tym etapie rozwoju organizmu. W sklepach znajdziemy kaszki w wielu smakach, ale najczęściej jest wybierana kaszka ryżowa, kukurydziana, z kaszy manny, owiana czy orkiszowa. Większość z nich jest przeznaczona dla maluchów, które ukończyły już czwarty miesiąc życia, natomiast miesza kaszki składające się z kilku rodzajów zbóż, mogą być spożywane odpowiednio przez maluchy od szóstego lub ósmego miesiąca życia. Marka Holle słynie z produktów dla dzieci wysokiej jakości, które nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. Jedynie dla starszych dzieci mogą być urozmaicone suszonym wsadem owocowym.

Przeważnie kaszki Holle mają naturalny smak, który większości dzieciom odpowiada. Nie jest on słodki, z uwagi na brak cukru, ale mamy rozrabiają kaszki z własnym lub kupionym mlekiem w proszku, które już jest słodkie. Oczywiście kaszki można też rozrobić z wodą i dodać sezonowe owoce, które nadadzą im naturalnej słodyczy. Im późnij dziecko pozna smak cukru tym lepiej dla jego zdrowia. Lekarz zalecają, aby cukru w ogóle nie dawać maluchom przed pierwszym rokiem życia.